De Valkenswaardse
Zorg op maat

Oorzaken

Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen ontstaan door diverse factoren. Verkeerde leefwijze kan een oorzaak zijn, denk hierbij aan een slecht eetpatroon, of eenzijdige voeding. Zwaar lichamelijk werk zou in bepaalde gevallen kunnen resulteren in lichamelijke klachten, maar ook statisch licht werk kan een verkeerd bewegingspatroon teweeg brengen. Sporten kan door onvoldoende training of verkeerde begeleiding ook diverse klachten tot gevolg hebben. Al met al reden temeer om bewust bezig te zijn met uw kwaliteit van leven en de manier waarop u uw lichaam belast.


Diagnose

De juiste diagnose word gesteld door de fysiotherapeut door u een aantal testen te laten uitvoeren alsmede een lichamelijk onderzoek, om ervoor te zorgen dat u de juiste behandeling gaat krijgen. Er is tegenwoordig geen verwijzing van uw huisarts meer nodig en kunt u zelf de keuze maken voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Tijdens dit onderzoek word door de fysiotherapeut gekeken naar de klacht en hoe deze verholpen kan worden. Ook wordt in het onderzoek direct de link gelegd naar de onderliggende oorzaak zoals bijvoorbeeld een slechte levensstijl, houding gerelateerde activiteiten zoals bureauwerk of zwaar lichamelijk werk.


Behandeling

Behandelingen bij een fysiotherapeut zijn in de regel zeer divers. Een fysiotherapeut kijkt en bestudeerd uw klacht en bedenkt hier een bassende behandeling zijn. Dit kan betekenen dat u zelf meer (of minder) moet bewegen of belasten. Het zou ook kunnen dat u geholpen bent met advies over houdingscorrectie. Om u weer op gang te helpen kan een fysiotherapeut ook mobiliserende handelingen uitvoeren om u weer wat soepeler te maken. Er kan ook gebruik gemaakt worden van verschillende soorten taping technieken die passen bij uw klacht. Hoe dan ook zal de fysiotherapeut het behandelplan altijd met u bespreken en samen beslissen of dit een realistische aanpak kan zijn. Personalisatie van de geboden therapie is hierbij van belang want, zonder aansluiting bij de interesse van de cliënt zal er geen continuïteit plaatsvinden en zal de behandeling zijn doel niet halen. Overleg en een juiste verstandhouding is hierbij van het grootste belang.